Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/e-ding.nl/httpdocs/wp/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497 Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/e-ding.nl/httpdocs/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292 11 augustus 2010 Novosibirisk – Achinsk – My travel site – E-ding.nl

11 augustus 2010 Novosibirisk – Achinsk

De dag van het TV-interview

Door Hester

Van Novosibirsk naar Achinsk, een dag die we vooraf als ‘verplaatsdag’ benoemen. Flink wat kilometers voor de boeg, en zo te zien op de kaart maar weinig mogelijkheden om een detour te nemen.

Bij Kemerovo aangekomen besluiten we (Leon, Ruud, Fred en ik) het centrum in te rijden om daar iets te gaan eten. De serveerster spreekt zowaar een aardig woordje Engels. Ik ben vrijwel met stomheid geslagen als ik in m’n beste Russisch vraag “Gdé tualet?” en vervolgens te horen krijg “Don’t you speak English?”, voordat me de weg word gewezen 😉

Nadat we de rekening hebben voldaan wacht ons een verrassing. Er staan een journalist en cameraman van de lokale omroep die ons willen interviewen. De koffer van Fred met de Cyrillische tekst “Holland – Vladivostok” wordt uitgebreid in beeld gebracht. Ruud en Fred mogen voor de camera een aantal vragen beantwoorden.

Ze willen ons nog meer laten zien. Deze plaats is groot gemaakt door onder meer de Nederlandse architect J.B. van Loghem. Er is een museum dat daar aandacht aan besteedt – of we dat willen zien. We zien dat er een grote regenbui op komst is, dus daar hebben we zeker oren naar! Voordat we achter ze aanrijden staat eerst nog de camera op mij gericht, hoe ik mij klaar maak voor vertrek. Jas aan (meerdere lagen), buff goed, helm op, handschoenen aan…
Eerst krijgen we historie van de mijnwerkers te zien. Omdat we met de cameraploeg aankomen, mogen we gratis naar binnen, en wordt er niets van gezegd als we foto’s maken waar dat niet is toegestaan.
Intrigerende beelden van originele chronicles uit begin vorige eeuw. Leuk detail is dat de afstandsbediening van de TV/DVD in het borstzakje zit van één van de mijnwerkersfiguren.

Boven in het museum – dat de oude woning van architect Van Loghem blijkt te zijn – vinden we onder meer Nederlandse krantenartikelen en boeken over Van Loghem en Rutgers; idealisten vanuit de tijd van de Russische revolutie.

Ik herken opeens het Spaarne op een foto. Maar dat is Haarlem, daar woon ik! Het blijkt dat Van Loghem uit Haarlem kwam. De cameraman pikt mijn enthousiasme op en filmt dat nogmaals. Ze vragen me om mijn huis aan te wijzen, maar dat staat niet op deze foto. Het is een bijzonder detail van een memorabele middag.

Ondertussen is de zware hoosbui overgetrokken. We hebben alles gezien en gehoord dat de moeite waard was en besluiten de rest van de route te gaan rijden. Het is al half 5 (lokale tijd) als we de stad verlaten – de GPS’en schatten onze aankomsttijd in Achinsk op 21.50; er is dus geen tijd meer voor oponthoud.
Als local hero’s verlaten we de stad. Hoeveel van het beeldmateriaal is uitgezonden weten we niet – we hebben uitzendinggemist.ru nog niet gevonden.


Total distance: 646.1 km
Max elevation: 368 m
Min elevation: 116 m
Total climbing: 2763 m
Total descent: -2743 m

Share

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.