Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/e-ding.nl/httpdocs/wp/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497 Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/e-ding.nl/httpdocs/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292 10 augustus 2010 Novosibirsk door Hester – My travel site – E-ding.nl

10 augustus 2010 Novosibirsk door Hester

De roller coaster

Een dag niet rijden betekent dat eerst de motoren aandacht behoeven. Het verhaal van Fred z’n achterband is uitgebreid gedocumenteerd (zie fredwansleeben.waarbenjij.nu); daarna zijn de kettingen van Dafne en Hester aan de beurt. De aangeboden hulp van Leon wordt warm ontvangen en gezamenlijk maken we er een leuk klusmoment van.

Daarna is het tijd om de stad te verkennen. Samen met Ruud en Leon ga ik op pad. We vinden een groot plein met nog grotere beelden, in de buurt van een groot opera gebouw. Er is een heel interessante fototentoonstelling. Beelden van de stad uit de jaren ’20-’30 of soms iets recenter, gekoppeld aan een plaatje van de actuele situatie. Soms lijkt er weinig veranderd, bij andere foto’s zijn de verschillen heel erg groot. Ons valt vooral op dat ook in deze stad heel veel groen heeft moeten plaatsmaken voor steen. Parken en fonteinen zijn verdwenen, pleinen, wegen en gebouwen zijn ervoor in de plaats gekomen. Verderop zien we nog wel tramrails door een parkachtig landschap lopen.

Dit deel van de stad kan ons niet echt bekoren. Het plan is om via een omweg te proberen bij de rivier Ob te komen. Eerst komen we bij het ‘Central Park’. Dit is een soort pretpark, met botsauto’s, draai- en zweefmolens en divers ander vertier. Leon koopt drie kaartjes voor de achtbaan – zo hebben we mooi uitzicht over de stad.  We zitten dichtbij het stadion waar PSV volgende week schijnt te spelen. Als we onze route vervolgen richting rivier komen we door een fraaie woonwijk, waar de vervallen houten woningen worden afgewisseld door behoorlijk grote fraaie nieuwe bouwwerken. Een mooi beeld is het interieur van een woning, compleet met koelkast – maar alleen de deurpost staat er nog van het exterieur… Het contrast wordt groter als we de wijk uitlopen richting station. Een enorm groot complex, een woonfabriek. Wie zou er nou prettiger wonen, vragen we ons af. Die mensen in die kleine huisjes – waarschijnlijk zonder stromend water of riolering, maar wel met privacy en een tuintje of die mensen in een appartementje in dat grote complex, met veel voorzieningen?

Share

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.